Haven i Hedebo Bakker

Blomsterfrø

Jeg har længe savnet en dansk side, hvor jeg kunne se hvordan selve frøene af de forskellige stauder/blomster så ud, så jeg vidste hvad jeg skulle kigge efter når efteråret kom og frø høsten gik igang. Baggrunden for denne side er derfor at hjælpe andre som elsker at høste egne frø, men som måske endnu ikke er så erfarne eller blot som inspiration til ligesindede med interesse for frø og blomster.
Det er desværre ikke muligt at kommentere på denne side, men hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende mig en mail på terese@hedebo.nu


Anisisop (Agastache foeniculum)

Anisisop kaldes også indianermynte. Det er en staude som dufter svagt af lakrids og mynte. Den fås i flere forskellige farver (hvid, blå, lyserød/orange). Højden varierer afhængig af sorten. ‘Cotton Candy’ (som er den lyserøde/orange på billedet) bliver kun omkring 30-35 cm høj. Den hvide (‘Alba’) og den blå bliver omkring 80-90 cm høj.

Min erfaring erfaring er at frø af den hvide anisisop er farvefast, dvs. at nye planter får hvide blomster. Frø af den lyserøde/orange er til gengæld ikke farvefaste og jeg har fået nogle planter med spøjse farver lavet på disse frø. Den blå har jeg endnu ikke haft helt med at få frø af, så jeg kan ikke lade være med at tænke om den er steril?!Purpursolhat (Echinacea purpurea)

Solelskende staude, som fås i rigtig mange farver.

Husk at purpursolhat frø skal have kulde for at spire. Disse frø kalder man også kuldekimere. Jeg plejer at så kuldekimere et sted mellem december og februar og lade dem stå i vores ikke isolerede udestue (det kunne også være i et drivhus). Frostgrader har ikke haft negativ indflydelse på spiring, det vigtigste er at jorden ikke er drivende våd, men heller ikke er knastør. Der skal fugt og kulde til for at bryde frøets hvileperiode.


Skabiose (Scabiosa ochroleuca)

Sart lysegul/cremehvid, solelskende skøn staude, som bier, brumbasser, svirrefluer og sommerfugle er vilde med. Højde ca. 50-60 cm og så blomstrer den fra juni til oktober.

Skabiose ligner Skælhoved og Kæmpe Skælhoved, men selve blomsten er mindre, bliver ikke helt så høj og botanisk er det to forskellige familier.

Min anbefaling er at sætte skabiose som kantplante hvis den skal indgå i et større bed. På den måde får fuld sol, hvilket den bedst kan lide, og så ‘drukner’ den ikke imellem de andre planter.Skælhoved (Cephalaria alpina)

Sart lysegul/cremehvid, solelskende skøn staude, som bier, brumbasser, svirrefluer og sommerfugle er vilde med. Højde ca. 100-120 cm. Skælhoved er i familie med Kæmpe Skælhoved (Cephalaria gigantea), som kan blive op til 2 m høj. Minder meget om den lysegule skabiose (Scabiosa ochroleuca) på selve blomsten, men botanisk er det to forskellige familier.

Min erfaring er at frø af skælhoved skal høstes så sent på sæsonen som muligt. Jeg var ude og høste allerede i september/oktober og fik da også høstet frø, men på en tur rundt i haven i løbet af november, stod der stadig frøstande tilbage og jeg kunne ikke dy mig for liiiige at høste disse også. Frøene på frøstandene høstet i november var dobbelt så store som dem fra september/oktober, så god læring – det kan betale sig at være tålmodig! Frøene på billedet er fra november høsten. Frø af skælhoved kan i øvrigt såes hele året.

Skælhoved har pælerod og er derfor, efter sigende, mindre glad for at blive flyttet, men kan istedet deles ved at tage sideskud fra planten eller ved frøformering.

Trods højden er det en meget robust staude og jeg har ikke oplevet at blomster stængelerne er knækket selv i de meget blæsende somre vi har haft de sidste par år.Solbrud (Helenium autumnale)

Staude som trives absolut bedst i fuld sol, men som omvendt ikke tåler en alt for tør vokseplads. En staude som spreder glæde med sine stærke orange, brændte og gule farver. Passer efter min mening rigtig godt sammen med lilla.

Højde omkring 70-80 cm.Tobaksplante (Nicotiana sylvestri)

1-årig plante, meget blomsterrig, som blomstrer fra juni til oktober/november måned. Bliver op til 130-140 cm høj her i min have. Dufter fantastisk og tiltrækker natinsekter.

De bittesmå frø skal have lys for at spire. Drys dem derfor blot ovenpå din såjord og tryk dem let fast. De frø jeg høster selv har meget høj spire procent, hvorimod frø jeg har haft købt (lime farvede) desværre næsten ikke spirede. Jeg sår derfor mine selvhøstede frø meget tyndt for at de små spirer ikke kvæler hinanden.Violfrøstjerne (Thalictrum delavayi)

Violfrøstjerne – en fin blomstersky i enten hvid, lilla eller gul.

Den hvide ‘Album’, som er afbilledet herunder, bliver ca. 100 cm og blomstrer fra juni til august. Andre sorter af violfrøstjerne kan blive op til 180 cm høj. Blomstrer fra juli til september.

Violfrøstjerne er en staude og trives bedst i en fugtig, veldrænet jord. Den trives i sol og halvskygge.

Der er lidt delte meninger om hvorvidt violfrøstjernefrø skal have kulde for at spire eller ej. Jeg har endnu ikke selv prøvet at frøså, men da planten efter sigende er villig til at selvså, så kan frøene i hvert fald tåle kulde og hvorfor så ikke så dem sammen med de andre kuldekimere i december-februar måned, hvor der alligevel ikke er så meget at lave i haven.