Haven i Hedebo Bakker

Nemt og naturligt insektbo

2 år siden, Skrevet af , Gemt under Natur
Bevis på insektliv

En af de ting der giver mig størst glæde i haven, er at ser livet flytter ind og forandre det der allerede er etableret. Ofte handler det om at kultivere et nyt bed eller beplantning, men man skal ikke glemme de små insekter og mikrober der er en vigtig del af eksistensgrundlaget for haven. Giv plads til andres behov – også insekterne.

Overskud fra træfældning
Insektbo af Bævreasp og jord
Vi fælder træer hele året og selv om noget bruges som brænde, gider jeg ikke bruge energi på at skære/flække de stykker der er meget skæve og fyldt af knuder. De bliver gemt i små bunker hvor jeg typisk smider lidt haveaffald eller jord på toppen for at holde på fugten. Samtidigt giver det også et tag, hvis fugle vælger at bygger rede i bunken.

Bævreasp og anden Poppel
Bævreasp stablet som pyramide
Vi bruger vores Bævreasp til optænding fordi det er nemt at flække, men Bævreasp udgør også en stor del af indholder i vores insektboer på ejendommen. Nedbrydningsprocessen er hurtigere end mange andre træsorter, hvilket betyder det insekter og svampe hurtigere flytter ind.

Tip #1
Står klodserne lodret, har snitfladen kontakt med jorden. Det er med til at sikre træet nedbrydes hurtigere.

Poppelstamme stående lodret
Svampe på nordside af gammel poppel

Svampe gror på nordsiden af gammel poppelstamme

Løse grene
Poppel stammer oven på tynde birkegrene
En del af cyklusen for den naturlige vækst i skoven, er at døde grene får lov til at ligge og rådne i nærheden af de træer de kommer fra, da nedbrydningsprocessen frigiver næringsstoffer, som de nye eller blivende træer kan optage.

De hjorte der færdes i vores skov havde for vane at sprede bunkerne, når det spiste knopperne på de grene der var til overes efter årets fældning. Det kan man forhindre ved at smide jord eller tungere grene oven på bunken. Som bonus får man på samme tid et godt sted til insekter og smådyr – det gælder også mus, så lad være med at lægge det for tæt på dit hus, selv om katten måske vil elske dig for det.

Haveaffald
Overskud
Hvis du har pladsen til det, så lad være med at bruge tid, kræfter og brændstof på at køre dit haveaffald på genbrugspladsen. Etabler en bunke som du bliver ved med at forlænge med nyt affald. Jeg skriver specifikt forlænge, for jeg vil helst undgå at smide for meget vægt oven på en bunke hvor der er flyttet dyr ind. Efter nogle år er bunken nedbrudt i den ende hvor du startede, så den kan du begynde at bruge som kompost.

Græsplæne
Græsplæne der fik lov til at vokse
I det omfang det er muligt, så lad et stykke af din græsplæne gro frit uden at slå det. Mange bliver overrasket over den forskellighed der vokser frem samt det dyreliv det kan indeholde. Det giver plads til utroligt mange insekter hele året, men det kan også give ly til mus og andre gnavere, så man skal tænke sig om inden man giver sig i kast med det.

Vi har gjort det to gange, men har nu nogle mere permanente områder uden for selve haven, hvor græsset for lov til at gro uden at blive klippet. Hvis man har maskiner til det, kan man evt. klippe græsset højt (jeg klipper det i ca 20cm højde) inden efteråret, for at forhindre den helt store frøspredning af ukrudt til resten af haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *