Haven i Hedebo Bakker

Kæmpebjørneklo

3 år siden, Skrevet af , Gemt under Natur
Bjørneklo elsket af bier

Man skal fjerne sin bjørneklo – længere er den ikke. Men når det er sagt, ændrede min generelle holdning til bjørneklo sig for nogle år siden, da jeg så hvor meget liv der var på blomsten af en bjørneklo. Bierne elsker dem!

Om den rigtige løsningen er at fjerne kæmpebjørnekloen før den sætter(smider) frø, skal jeg ikke sige. Men hvis planten ikke havde giftig saft og spredte sig så voldsomt, havde vi nok et permanent område på marken med bjørneklo, for det er helt vildt at se de store blomster fulde af bier og andre insekter. Vi fortsætter med at bekæmpe dem ved at rodstikning, så burde de sidste frø være væk efter omkring 10 år.
Bjørneklo og bier

Sådan nedkæmpes Kæmpebjørneklo uden gift:
Rodstikning Rodstikning foregår med en almindelig spade, som evt. kan skærpes undervejs.

Ved at skære plantens rod over under vækstpunktet dør den. Vækstpunktet ligger typisk 0-2 cm under jordoverfladen, så det er normalt tilstrækkeligt at rodstikke den i 2-3 cm ́s dybde. Ofte ser man, at det anbefales at rodstikke i 10 cm dybde eller helt grave roden op, men det er spild af tid og kræfter. Vækstpunktet er der hvor bladene udspringer, så en rodstukket plante, hvor et blad med et stykke rod kommer op er tilstrækkelig. En god sammenligning er gulerødder med top, når man skærer toppen af dem sidder der også et stykke rod og præcis sådan skal man rodstikke Kæmpe-Bjørneklo.

Rodstumpen med bladet på kan gro videre, hvis den lægges på fugtig bar jord. Ved rodstikning er det derfor en god ide at lægge rødderne på allerede opgravede planter, så der ikke er jordkontakt. Rodstikning kan foregå i hele vækstsæsonen, men typisk er arbejdet rarest om foråret, hvor planterne er små, og hvor det ikke er så varmt. Rodstikning kan påbegyndes straks i spredte bestande, eller skyggeundertrykte bestande i krat, hvor der ikke er risiko for at aktivere frøbanken.

Der må ikke rodstikkes i tætte bestande, førend at frøsætning har været forhindret i 2-3 år. Er man for ivrig og bortgraver tætte bestande uden omtanke risikere man året efter at stå med 100 gange så mange individer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *