Jeg har længe savnet en dansk side, hvor jeg kunne se hvordan selve frøene af de forskellige stauder/blomster så ud, så jeg vidste hvad jeg skulle kigge efter når efteråret kom og frø høsten gik igang. Baggrunden for denne side er derfor at hjælpe andre som elsker at høste egne frø, men som måske endnu ikke er så erfarne eller blot som inspiration til ligesindede med interesse for frø og blomster.
Siden vil løbende blive opdateret og jeg vil lægge billeder op af frøene, den endelige blomst og med tiden også kimplanten.
Det er desværre ikke muligt at kommentere på denne side, men har du spørgsmål, er du velkommen til at sende mig en mail på terese@hedebo.nu . Ris, ros og konstruktiv kritik modtages også gerne.
Akeleje (Aquilegia)
Staude
Højde: 50-100 cm
Blomstrer: maj-juni
Farver: stort set alle tænkelige farver
Lysforhold: sol/halvskygge
Jordforhold: meget taknemmelige på stort set alle typer jord, dog ikke for vådt
Kuldekimer: nej
Akelejer, nogen elsker dem, andre ser dem som ukrudt. En ting er sikker, har du først akelejer i din have, så har du dem til evig tid. De selvsår sig på de mest finurlige steder og har du – eller din nabo – bare to forskellige farver, så kan der komme mange forskellige farver og faconer.
Nogen siger at akelejer først blomstrer på 2. året, men jeg synes nu at de blomstrer samme år de skyder – det kan også være fordi jeg har mange og derfor ikke lægger mærke til de små 1. års planter…
Vil du være sikker på at få en bestemt farve fra egen have, så skal du altså enten se akelejen blomstre eller dele den plante du vil have flere af.
Anisisop (Agastache foeniculum)
Staude
Højde: ca. 100 cm
Blomstrer: juni-september
Farver: hvid, lilla, blå, lyserød/orange,
Lysforhold: sol
Jordforhold: de fleste jordtyper
Kuldekimer: nej
Anisisop kaldes også indianermynte. Det er en staude som dufter svagt af lakrids og mynte. Den fås i flere forskellige farver (hvid, blå, lyserød/orange). Højden varierer afhængig af sorten. ‘Cotton Candy’ (som er den lyserøde/orange på billedet) bliver kun omkring 30-35 cm høj. Den hvide (‘Alba’) og den blå bliver omkring 80-90 cm høj.
Min erfaring erfaring er at frø af den hvide og den blå eller lilla anisisop er farvefast, dvs. at nye planter får hvide blomster. Frø af den lyserøde/orange er til gengæld ikke farvefaste og jeg har fået nogle planter med spøjse farver lavet på disse frø.
Dild (Anethum graveolens)
Krydderurt, 1-årig
Højde: op til 100 cm
Blomstrer: afhængig af såning, men blomstring er som udgangspunkt ikke ønskværdigt hvis man ønsker at bruge selve dilden
Farver: gul
Lysforhold: helst fuld sol, men lidt vandrende skygge kan gå an
Jordforhold: fugtig, veldrænet og næringsrig
Kuldekimer: nej
Dild kan sås fra forår og gennem hele sommersæsonen til vi når efteråret. Hvis man ønsker at dyrke dild for dilden’bladene’s skyld, så er forår og efterår er de bedste tidspunkter da høje temperaturer får dilden til hurtigere at gå i blomst, men dild kan også bruges i f.eks. staudebedet som et flot indslag med lette luftige teksturer.
Haveklinte (Lychnis coronaria)
2-årig
Højde: 50-70 cm
Blomstrer: juni-august
Farver: hvid, hvid med lyserød midte, pink, karminrød,
Lysforhold: sol/halvskygge
Jordforhold: meget taknemmelig på stort set alle typer jord
Kuldekimer: nej
En gang haveklinte, altid haveklinte! Nogen elsker den, andre hader den. Med sine grågrønne blade og små fine blomster, synes jeg at den passer fint ind i bedene og står den på et ubelejligt sted, så er den let at luge væk.
Isop (Hyssopus officinalis)
Krydderurt, flerårig (stedsegrøn)
Højde: 45-50 cm
Blomstrer: juni-august
Farver: lyserød, lilla, blå, hvid
Lysforhold: sol
Jordforhold: alsidig med hensyn til jord (ler til sandet), men må ikke stå vandlidende om vinteren
Kuldekimer: nej
Skøn lille flerårig stedsegrøn plante som vokser op i buskform. Den kan også klippes til og bruges som lav hæk. Klipning bør ske omkring midten af april, så skyder den med nye friske skud og planten bliver holdt pæn og tæt. Den er ydermere elsket af sommerfugle og andre af havens nyttige insekter.
Jeg har endnu ikke prøvet at høste frø fra den, men har sået købte frø af 2 omgange. Begge gange (som er med 3 års mellemrum, så frøene har god holdbarhed) har de spiret hurtigt og let og med god spireprocent. Min erfaring er at hjemmehøstede frø stort set altid har højere spireprocent end købte frø, så det er bare om at komme ud og høste til efteråret. Isoper kan man kun have for lidt af 🙂
Jomfru i det grønne (Nigella papillosa)
1-årig
Højde: 80-90 cm
Blomstrer: juni-august
Farver: hvid samt forskellige nuancer af blå og lilla
Lysforhold: sol
Jordforhold: trives bedst på muldrig jord, men er nøjsom
Kuldekimer: nej
Sød 1-årig og lidt speciel plante med smukke florlette blomster. Brug den f.eks. som ‘fyld’ i bedet. Får smukke frøstande som kan tørres og bruges i vinterens dekorationer. Bemærk at denne er en mere enkel udgave af Jomfru i det grønne. Den ‘fyldte’ Jomfru hedder ‘Nigella damascena’ er noget lavere end papillosa.
Frøene jeg her har høstet er fra blomster af en pose frø fra Hornum.
Lupin (Lupinus polyphyllus)
Staude
Højde: 80-100 cm
Blomstrer: maj-juli
Farver: hvid, lyserød, rød, gul, lilla, 2-farvet lilla, hvid og ‘en anden farve’
Lysforhold: sol (halvskygge kan dog også gå an, men tænk på hvor flotte de står i vejsiderne hvor der er fuld sol)
Jordforhold: veldrænet
Kuldekimer: nej
Lupiner er bare smukke i bedet med deres høje blomsterspir, som rejser sig majestætisk blandt andre planter. Lupiner fåes i et væld af farver, men frø du selv høster er ikke nødvendigvis farveægte. Vil du være sikker på at få den samme farve på blomsterne, er du nødt til at lave stiklinger af planten.
Løjtnantshjerte (Dicentra spectabilis)
Staude
Højde: 70-100 cm
Blomstrer: maj-juni
Farver: hvid, rosa med hvid
Lysforhold: halvskygge
Jordforhold: ikke for tørt
Kuldekimer: ja
Et af naturens små vidundere må helt bestemt være løjtnantshjerte – at tænke sig, at forme en blomst så delikat og smukt!
Løjtnantshjerte findes i både en hvid og en lyserød udgave. Selvom man har lyst til at sætte den i aller forreste række midt i solen, for mest muligt at nyde synet af den, så trives den bedst i halvskygge og på en ikke alt for tør plet. Hvis den trives på sit voksested, kan den ad åre vokse sig stor og fyldig, så vær opmærksom på hvad du planter den sammen med.
Løvehale (Phlomis russeliana)
Staude
Højde: 50-100 cm
Blomstrer: juni-august
Farver: gul, rosa (Phlomis tuberosa)
Lysforhold: sol
Jordforhold: veldrænet
Kuldekimer: ja
Løvehale er en anden af naturens finurlige kreationer, så fin med sine ‘etager’, men smuk både i blomst og vissen om vinteren. Pas dog på fingrene når du høster frø, da frøstandene kan stikke noget så frygteligt!
Purpursolhat (Echinacea purpurea)
Staude
Højde: 50-120 cm
Blomstrer: juli-oktober
Farver: hvid, rosa, lilla, pink, grøn, gul, orange
Lysforhold: sol
Jordforhold: tør
Kuldekimer: ja
Solelskende staude, som fås i rigtig mange farver.
Husk at purpursolhat frø skal have kulde for at spire. Disse frø kalder man også kuldekimere. Jeg plejer at så kuldekimere et sted mellem december og februar og lade dem stå i vores ikke isolerede udestue (det kunne også være i et drivhus). Frostgrader har ikke haft negativ indflydelse på spiring, det vigtigste er at jorden ikke er drivende våd, men heller ikke er knastør. Der skal fugt og kulde til for at bryde frøets hvileperiode.
Skabiose (Scabiosa ochroleuca)
Staude
Højde: 50-70 cm
Blomstrer: juni-oktober
Farver: lysegul
Lysforhold: sol
Jordforhold: veldrænet
Kuldekimer: nej
Sart lysegul/cremehvid, solelskende skøn staude, som bier, brumbasser, svirrefluer og sommerfugle er vilde med. Højde ca. 50-60 cm og så blomstrer den fra juni til oktober.
Skabiose ligner Skælhoved og Kæmpe Skælhoved, men selve blomsten er mindre, bliver ikke helt så høj og botanisk er det to forskellige familier.
Min anbefaling er at sætte skabiose som kantplante hvis den skal indgå i et større bed. På den måde får fuld sol, hvilket den bedst kan lide, og så ‘drukner’ den ikke imellem de andre planter.
Skælhoved (Cephalaria alpina)
Sart lysegul/cremehvid, solelskende skøn staude, som bier, brumbasser, svirrefluer og sommerfugle er vilde med. Højde ca. 100-120 cm. Skælhoved er i familie med Kæmpe Skælhoved (Cephalaria gigantea), som kan blive op til 2 m høj. Minder meget om den lysegule skabiose (Scabiosa ochroleuca) på selve blomsten, men botanisk er det to forskellige familier.
Min erfaring er at frø af skælhoved skal høstes så sent på sæsonen som muligt. Jeg var ude og høste allerede i september/oktober og fik da også høstet frø, men på en tur rundt i haven i løbet af november, stod der stadig frøstande tilbage og jeg kunne ikke dy mig for liiiige at høste disse også. Frøene på frøstandene høstet i november var dobbelt så store som dem fra september/oktober, så god læring – det kan betale sig at være tålmodig! Frøene på billedet er fra november høsten. Frø af skælhoved kan i øvrigt såes hele året.
Skælhoved har pælerod og er derfor, efter sigende, mindre glad for at blive flyttet, men kan istedet deles ved at tage sideskud fra planten eller ved frøformering.
Trods højden er det en meget robust staude og jeg har ikke oplevet at blomster stængelerne er knækket selv i de meget blæsende somre vi har haft de sidste par år.
Solbrud (Helenium autumnale)
Staude som trives absolut bedst i fuld sol, men som omvendt ikke tåler en alt for tør vokseplads. En staude som spreder glæde med sine stærke orange, brændte og gule farver. Passer efter min mening rigtig godt sammen med lilla.
Højde omkring 70-80 cm.
Tobaksplante (Nicotiana sylvestri)
1-årig
Højde: op til 140 cm
Blomstrer: juni-oktober
Farver: hvid, lime, lyserød,
Lysforhold: sol
Jordforhold: trives på de fleste jordtyper, dog ikke for våd
Kuldekimer: nej
1-årig plante, meget blomsterrig, som blomstrer fra juni til oktober/november måned. Bliver op til 130-140 cm høj her i min have. Dufter fantastisk og tiltrækker natinsekter.
De bittesmå frø skal have lys for at spire. Drys dem derfor blot ovenpå din såjord og tryk dem let fast. De frø jeg høster selv har meget høj spire procent, hvorimod frø jeg har haft købt (lime farvede) desværre næsten ikke spirede. Jeg sår derfor mine selvhøstede frø meget tyndt for at de små spirer ikke kvæler hinanden.
Valmue (kæmpe) (Papaver orientale)
1-årig
Højde: 60-70 cm
Blomstrer: maj-juni, men kan også blomstre senere på sæsonen afhængig af såtidspunkt og vejr-/vokseforhold
Farver: lilla, hvid, lyserød, rød, laks
Lysforhold: Sol/halvskygge
Jordforhold: veldrænet jord
Kuldekimer: nej
Valmuer er skønne 1-årige planter som velvilligt selvsår sig alle steder i haven! Har man først haft valmue i haven, så er der næsten 100% garanti for at man altid vil have dem. Oven i hatten, får de smukke frøstande som kan bruges enten ‘friske’ i buketter eller man kan vælge at lade dem stå til de er visnet helt og bruge dem i vinterens dekorationer.
Farverne kan variere meget og min erfaring er at de krydsbestøver, så man kan ikke være sikker på farven på næste års blomster, men det har også sin charme.
Violfrøstjerne (Thalictrum delavayi/Thalictrum flavum)
Violfrøstjerne – en fin blomstersky i enten hvid, lilla (Thalictrum delavayi) eller gul (Thalictrum flavum).
Den hvide ‘Album’, som er afbilledet herunder, bliver ca. 100 cm og blomstrer fra juni til august. Andre sorter af violfrøstjerne kan blive op til 180 cm høj. Blomstrer fra juli til september.
Violfrøstjerne er en staude og trives bedst i en fugtig, veldrænet jord. Den trives i sol og halvskygge.
Der er lidt delte meninger om hvorvidt violfrøstjernefrø skal have kulde for at spire eller ej. Jeg har endnu ikke selv prøvet at frøså, men da planten efter sigende er villig til at selvså, så kan frøene i hvert fald tåle kulde og hvorfor så ikke så dem sammen med de andre kuldekimere i december-februar måned, hvor der alligevel ikke er så meget at lave i haven.